Retraites en Dag van Aandacht met de monniken
en nonnen van het EIAB en Plum Village
Summer-Retreat 2018

Kinderprogramma

Beste ouders en kinderen,

We zijn blij jullie, ouders en kinderen die de retraite als familie bijwonen, te kunnen begroeten. De beoefening in het EIAB is erg kindvriendelijk. Kinderen kunnen dan wel jong zijn, maar hun begrip van de beoefening en leer van mindfulness kan vaak al heel diep zijn. Hieronder vinden jullie een korte samenvatting van het programma.

Het kinderprogramma
Het programma is bedoeld voor kinderen van 6 – 12 jaar. Helaas kunnen we niet voorzien in een programma voor kinderen onder de 6 jaar; deze jongere kinderen zijn wel welkom in het kinderprogramma als ze vergezeld worden door een ouder of verzorger.
De activiteiten voor kinderen zullen overdag plaatsvinden, op het moment dat er ook activiteiten voor volwassenen zijn.

Een voorbeeld van een weekschema vinden jullie hieronder.

 

 Vrijdag

 Zaterdag

 Zondag

 Maandag

 Dinsdag

 Morgen

 Aankomst-dag

 Dharma-lezing
 Buiten-
 activiteiten

 Dharma-lezing
 Buiten-
 activiteiten

 Dag om te
 luieren/ geen
 programma

 Dharma-lezing
 Buiten-
 activiteiten

 Middag

 Aankomst-dag

 Hand-vaardigheid

 Hand-vaardigheid

 Dag om te
 luieren/geen
 programma

 Hand-vaardigheid

 Avond

 Oriëntatie
 voor ouders
 en kinderen

 MindfulnesS
 oefening/tijd
 voor verhalen

 Mindfulness
 oefening/tijd
 voor verhalen

 Mindfulness
 oefening/tijd
 voor
 verhalen

 Feest vieren

  • De avondsessie is alleen bedoeld voor de oudere kinderen van 9 - 12 jaar
  • Er is een aparte oriëntatie (Introductie) voor het kinderprogramma op hetzelfde tijdstip als de Oriëntatie voor de rest van de gemeenschap
  • De stafleden die het kinderprogramma begeleiden zullen proberen vriend en mentor voor de kinderen te zijn. In het zorgen voor en delen met de kinderen zullen de stafleden de zaadjes van schoonheid en goedheid in elk kind voeden en water geven.

Steun van ouders, verzorgers
Beste ouders en verzorgers, jullie kunnen ons helpen door knutselmaterialen mee te brengen, zoals potloden en kleurpotloden, krijtjes, scharen, naald en draad om tasjes voor steentjes (kiezelmeditatie) te maken.


We hebben de steun van ouders en verzorgers echt nodig en er is ook altijd ruimte om deel te nemen aan de activiteiten voor de kinderen. Als je speciale vaardigheden hebt, die je tijdens de retraite wilt delen -bijvoorbeeld verhalen vertellen, muziek (breng je instrument mee), knutselen, yoga, begeleiden van communicatiespelletjes etc.- laat dit dan s.v.p. weten door op deze mail te reageren of ons hiervan op de hoogte te stellen tijdens de introductie (oriëntatie) van het Kinderprogramma op de aankomstdag.


Het belangrijkste dat jullie kunnen geven blijft natuurlijk jullie aanwezigheid. Elke bijdrage wordt diep gewaardeerd en voedt ons allen, terwijl we de kunst van leven in aandacht leren en beoefenen.


Tenslotte, als je boeken, spellen of andere dingen hebt om met de kinderen te delen, voel je vrij om deze ook mee te brengen!

Bij voorbaat dank voor jullie tijd en welwillendheid.

Een boeket wilde bloemen voor jullie.