Retraites en Dag van Aandacht met de monniken
en nonnen van het EIAB en Plum Village
Summer-Retreat 2018

Jongeren-programma

Beste ouders en tieners,

We zijn blij alle ouders en tieners te verwelkomen, die samen als familie aan de retraite deelnemen. Hieronder volgt een korte samenvatting van ons programma.
De jongeren zullen tijdens de EIAB-retraite in grote lijnen hetzelfde programma volgen als de volwassenen. Om de tieners de voor hen noodzakelijke ruimte te geven om samen te zijn en hun ervaringen met elkaar te delen, krijgen ze een aparte groep oftewel ‘familie’ met monniken, nonnen en misschien 1 of 2 lekenbeoefenaars, die het leuk vinden en ervaring hebben om met tieners te werken.

We zullen een aparte introductie (oriëntatie) voor tieners organiseren op de eerste avond van de retraite. Als er jongens en meisjes zijn, die al eerder aan onze retraites deelnamen en die onze beoefening en activiteiten kennen, zullen zij deze aan de nieuwkomers uitleggen.

We verwachten van de jongeren dat ze de hele dharmalezing van Thây bijwonen en deelnemen aan de loopmeditatie met Thây en de sangha; we vragen ouders hun kinderen hieraan te herinneren en als het mogelijk is samen met hun kinderen deel te nemen aan deze ochtendactiviteiten en aan de lunch. Zo kan de familie samenzijn in de beoefening.

Aan het begin van de retraite nodigen we alle ouders uit om ons team van monniken, nonnen en lekenstaf te ontmoeten. Op deze manier kunnen wij (monniken, nonnen, ouders, jongeren en stafleden) elkaar beter aanvullen. We zullen met de ouders ‘de geest’ van het tienerprogramma delen en een oplossing bedenken voor praktische problemen mochten die er zijn. Ook zullen we regelen dat ouders samen met hun kinderen kunnen deelnemen aan de bijeenkomst ‘Opnieuw beginnen’.

Op de eerste dag van het tienerprogramma spelen we meestal een paar spellen die het ijs breken en zo bijdragen aan een eerste gevoel een ‘familie’ te zijn. We zullen een tweede-lichaam (second body) systeem opzetten waarin elke persoon in de groep zorg draagt voor 1 andere persoon en zorg krijgt van een derde persoon. Dit systeem is vooral bedoeld om ons te helpen te weten of iedereen aanwezig is als we met een activiteit beginnen. Als we iemand missen kan zijn of haar second body de groep laten weten waarom de persoon afwezig is en of er iets is waarmee we diegene kunnen helpen.

Soms maken we ook een cirkel van geheime vrienden: iedereen pakt een briefje uit een doos, waarop de naam staat van iemand uit de groep. Deze persoon is je geheime vriend; je gaat hem of haar observeren, proberen te begrijpen en je probeert iets van hem of haar te leren. Aan het einde van de week maak je een cadeautje voor deze persoon. Dit cadeautje kan een bloem, een steen, een veer, een liedje, een dans, een brief … zijn. Je geeft dit presentje bijvoorbeeld op de avond waarop we het vreugdevuur maken, een hoogtepunt in het programma.

Daarnaast zullen we mindfulness-spellen spelen, is er een Vraag & Antwoord-bijeenkomst met jonge monniken en nonnen, zullen we samen koken of bakken, door de bossen trekken, zingen, delen, sporten (zoals Tai Chi of KungFu), diepe ontspanning doen, knutselen en samen eten.
Tijdens het delen zullen we praten over onderwerpen als vriendschap, liefde, stress, je diepste wens voor dit leven … en meestal presenteren we ook de Vijf Aandachtsoefeningen en delen daarover. In eerder retraites vertelden jongeren prachtig over de manier waarop ze echte liefde wilden ervaren en dachten ze ondermeer samen na over de consumptie van giftige zaken.

De meest helende oefening tijdens veel retraites blijkt de ‘Opnieuw beginnen’-bijeenkomst samen met de ouders. Ook families die al vele jaren komen en thuis de Vierde aandachtsoefening ‘Liefdevol communiceren’ oefenen, doen volop mee. Iedereen ondervindt steun van de collectieve energie om de liefde voor zoon of dochter, vader of moeder, broer of zus aan te raken en uit te spreken.
Ook wordt er vaak dankbaarheid geuit tussen jonge vrienden en voor stafleden.

Andere bloemen in het programma zijn het werken van de jongeren voor de Sangha (zoals het eten op de tafels zetten, recycling en werken in de tuin), versieren voor en in aandacht optreden in het Sangha-feest (‘be-in’) en de thee-meditatie.


Het belangrijkste voor ons is dat de liefde tussen de jonge mensen, tussen de stafleden, tussen de ouders en van ons allemaal groeit. Met name tieners hebben vaker gezegd dat ons oefencentrum een van de weinige plekken, zo niet de enige is, waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en liefgehad worden om wie ze zijn. Ook vonden ze dat ze behulpzame dingen geleerd hadden, zoals het genieten van de ademhaling en ontspannen van hun lichaam.

Belangrijk:

Gepaste kleding in het klooster
We vragen iedereen, ook de jongeren gemakkelijk zittende en nette kleding te dragen. In het klooster, waar monniken en nonnen celibatair leven, is nette kleding, kleding die schouders, borst en knieën bedekt. We weten dat het zomer is en dat jongeren er graag ‘cool en aantrekkelijk’ uit willen zien. Je kunt onze kledingvoorschriften op een creatieve manier volgen door bijvoorbeeld een shirt of sjaal over je schouders te dragen en een legging onder je korte broek of jurk/rok.

We waarderen het zeer dat ouders en tieners zich aan de kledingcode houden en zo bijdragen aan de collectieve energie van mindfulness tijdens de familie-retraite. We vragen alle jongeren ook kleding en schoenen mee te nemen voor buitensporten zoals een trektocht door de bossen, werken in de tuin en andere fysieke activiteiten.

Elektrische apparaten
We begrijpen dat het voor ouders belangrijk is contact met hun kinderen te houden via mobiele telefoons, echter –om zoveel mogelijk profijt en steun te hebben van de beoefening, van de collectieve energie van de gemeenschap en van onze periodes van stilte- verzoeken we iedereen mobiele telefoons, mp3 spelers, elektronische spelletjes en andere apparaatjes uit te zetten gedurende alle activiteiten in het programma (dharma-lezingen, presentaties, zit- en loopmeditaties etc.).

We zagen met plezier dat in het verleden verschillende jongeren de moed hadden hun gadgets, inclusief mobieltjes, opzij te leggen en zo in staat waren leven en verbondenheid met anderen rechtstreeks te ervaren.

We verheugen ons erop ouders en tieners te ontmoeten voor de retraite!
Bij voorbaat dank voor jullie tijd en welwillendheid.

Een boeket wilde bloemen voor jullie.