Retraites en Dag van Aandacht met de monniken
en nonnen van het EIAB en Plum Village
Summer-Retreat 2019

Hoe verloopt de retraite?

In de traditie van Thich Nhat Hanh ligt de nadruk op vreugde en de kracht van de gezamenlijke beoefening. Daarom bevelen we aan, dat alle deelnemers aan zoveel mogelijk onderdelen van het programma deelnemen.

Voorbeeld dagindeling (wijzigingen voorbehouden)

06:00 uur Opstaan
06:30 uur Zitmeditatie
07:15 uur Lichamelijke oefeningen
08:00 uur Ontbijt
09:30 uur Dharmalezing
11:30 uur Loopmeditatie
12:30 uur Lunch
15:00 uur Werkmeditatie
16:30 uur Dharma delen
18:00 uur Diner
19:30 uur Oriëntatie of Presentaties of Zitmeditatie
21.30 uur Edele stilte

De deelnemers worden verzocht tijdens de retraite niet te roken, te drinken, noch seksueel actief te zijn om daarmee de beoefening van iedereen, zowel leken als monniken en nonnen, te ondersteunen.

Families
Alle deelnemers worden ingedeeld in een ‘Familie’. In deze groep van 15-20 mensen worden dagelijks ervaringen en inzichten uitgewisseld (dharma delen). Tijdens de retraite zullen er Nederlandstalige- en Engelstalige Families zijn. Uw taal van voorkeur kunt u invullen op het inschrijfformulier.

Werkmeditatie
Alle deelnemers leveren een bijdrage aan de retraite door middel van de werkmeditatie. Iedere Familie krijgt een taak, zoals het in orde brengen van de meditatiehal, het voorbereiden van de maaltijden, het schoonmaken van douches en toiletten, afval verwijderen, planten water geven, afwassen en de keuken schoonmaken.

De maaltijden
Alle maaltijden tijdens de retraite zijn veganistisch (d.w.z. zonder vlees, vis, zuivel of andere dierlijke producten). Helaas kunnen we geen rekening houden met speciale diëten. Zorgt u daarom, indien nodig, zelf voor speciale voedingsmiddelen. (We hebben geen ruimte in de koelkast om uw voedingsmiddelen of medicijnen te bewaren.) Zie voor meer informatie op de FAQ-pagina.